0 0
Bobausiai su smidrais ir olandišku padažu

Pasidalykite socialiniuose tinkluose:

Arba tiesiog nukopijuokite ir pasidalykite šiuo adresu

Ingredients

Adjust Servings:
1 kg bobausių
50 g rūkytų lašinukų
1 vnt svogūno
6 saujos smidrų
Olandiškam padažui
250 g sviesto
10 ml citrinos sulčių
2 vnt. kiaušinio trynių
druskos
juodųjų pipirų

Bobausiai su smidrais ir olandišku padažu

  • 1:45
  • Serves 6
  • Vidutinis

Ingredients

  • Olandiškam padažui

Directions

Dalytis

Šis receptas yra pirmas naujoje platformoje. Exciting times!

Karantinas Dzūkijos miškuose turi privalumų. Vienas jų – bobausiai. Tai bene labiausiai neįvertintas Lietuvoje augantis grybas. Gal dėl juose esančio giromitrino – toksiškos, virškinimo sistemą veikiančios medžiagos. Tačiau yra vaistų kaip ją pašalinti, skaitykite žemiau. Žinau, kad yra bobausius džiovinančių ir valgančių juos po 3 mėnesių. Per tiek laiko giromitrinas suyra savaime.

Bobausiai puikiai dera su smidrais aka šparagais, kurie yra pirmoji metų daržovė. Druskininkų turguje vietinių smidrų neradau, tai teko tenkintis įvežtiniais, bet sezono metu Vilniuje visada perku juos iš Simo aka Geras šparagas. Jis yra, ko gero, geriausias smidrų augintojas Lietuvoje.

Smidrus, o ir visą derinį, man geriausiai palydi olandiškas padažas. Vienas iš penkių prancūzų virtuvės motininių padažų dažniausiai randamas ant Benedikto kiaušinių. Įprastai plakamas dubenyje virš verdančio vandens vonelės, bet geroji žinia yra ta, kad yra atrastas paprastesnis pradedantiesiems atsparus būdas.

 

Ingredients

Adjust Servings:
1 kg bobausių
50 g rūkytų lašinukų
1 vnt svogūno
6 saujos smidrų
Olandiškam padažui
250 g sviesto
10 ml citrinos sulčių
2 vnt. kiaušinio trynių
druskos
juodųjų pipirų

Steps

1
Done

Bobausius gerai nuplauname po šaltu vandeniu ir pamerkiame šaltame vandenyje keliom valandom, kad atmirktų smėlis. Dar kartą perplauname, jei grybai dideli – supjaustom pusiau ar į ketvirčius.
Giromitrinas pasišalina kai bobausius pavirinam 3 kartus po 15 minučių, užverdant vandenį nuo šalto.

2
Done

Susmulkinam lašinukus ir pakepinam keptuvėje. Kai nuskaidrėja riebalas, beriame smulkiai pjaustytą svogūną, pakepam porą minučių ir sudedam bobausius. Apkepinam viską kartu.

3
Done

Olandiškas padažas paprastuoju būdu

Sviestą ištirpinam padažiniame puodelyje ir ant nedidelės ugnies užverdam iki pradės burbuliuoti.

Į aukštą ir nebūtinai gražų, bet siaurą indą, į kurį vos telpa blenderis, įpilam 2 šaukštus vandens, įleidžiam trynius, išspaudžiam citrinos skiltelę. Įstatom blenderį, išplakam viską ir lengva srovele pilame karštą sviestą. Plakame dar porą minučių, kol tūris padvigubėja ir susiformuoja kremiška emulsija.

4
Done

Nuskutam luobelę nuo apatinės smidrų kotelių dalies. Juos dedam į verdantį, būtinai nesūdytą vandenį ir paverdam 2-3 minutes.

5
Done

Lėkštėn dedam bobausius bei smidrus, juos užklojam padažu ir padekoruojam pvz., smulkiai kapotais česnakų laiškais. Voilà!

previous
Matcha pyragas su bazilikų kremu
next
Matcha sūrio pyragas
previous
Matcha pyragas su bazilikų kremu
next
Matcha sūrio pyragas

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here