Ingredients
-
Morengams
-
100 g cukraus
-
2 vnt kiaušinių baltymų
-
1 v. š. kukurūzų krakmolo
-
druskos
-
1 a. š. citrinos sulčių
-
Kremui
-
250 ml pieno
-
3 v. š. cukraus
-
druskos
-
1.5 v. š. kukurūzų krakmolo
-
3 vnt. kiaušinio trynių
-
20 g sviesto
-
vanilės
-
1 sunokusio mango
-
1-2 vnt. pasifloros
Directions
Morengai yra neabejotinai mano mėgstamiausių desertų penketuke. Jie dargi buvo ir pirmasis, kurį išmokau ekspertiškai gaminti. O kas belieka vaikui, kuris mėgsta morengus, bet savo mažam miestely negali jų nusipirkti?
Natūralu, kad iš morengų laikui bėgant išaugo ir pavlova. Tiesa, saviškes gaminu ne visai tradiciniu būdu – įprastą plaktą grietinėlę keičiu plikytu kremu. Kodėl? Nes jis man yra tiesiog skanesnis ir galiu jį valgyti vieną, tiesiai iš puodo. Be to, savo namų ūkyje vengiam laktozės, tai jei sviesto ir pieno be jos nusipirkti galima dabar jau praktiškai bet kurioj parduotuvėj, su augaline grietinėle man kyla gerokai daugiau keblumų. Jei tiksliau, tai taip ir neišmokau jos išplakti. Nu, kada nors.
Vaisius dažniausiai renkuosi pagal sezoną. Vasarą, žinoma, karaliauja uogos, o žiemą – uogienės arba, kaip šįkart, mangai ir pasifloros. Without further ado, einam plakt.
Ingredients
Morengams |
|
100 g cukraus | |
2 vnt kiaušinių baltymų | |
1 v. š. kukurūzų krakmolo | |
druskos | |
1 a. š. citrinos sulčių | |
Kremui |
|
250 ml pieno | |
3 v. š. cukraus | |
druskos | |
1.5 v. š. kukurūzų krakmolo | |
3 vnt. kiaušinio trynių | |
20 g sviesto | |
vanilės | |
1 sunokusio mango | |
1-2 vnt. pasifloros |
Steps
1
Done
|
Kiaušinių baltymus dedame į dubenį (geriausiai stiklinį arba metalinį). Truputėlį paplakame, kol pasimato pirmosios putos, įberiam žiupsnelį druskos, įspaudžiam šaukštelį citrinos sulčių. Tęsiame plakimą, kol turime standžius baltymus. |
2
Done
|
Į išplaktus baltymus dedame šaukštą cukraus ir plakam toliau, kol cukrus visiškai ištirps. Taip po šaukštą sudedame visą cukrų, kaskart įsitikindami, kad prieš tai įdėtas visiškai ištirpo. Galiausiai įberiame nubrauktą šaukštą kukurūzų krakmolo ir dar kartą perplakame. |
3
Done
|
Orkaitę įkaitiname iki 90 laipsnių su vėjeliu. Išklojame dvi kepimo skardas sviestiniu popieriumi. Iš išplaktų baltymų formuojame norimo dydžio „lizdelius“: viduryje jų paliekame nedidelę duobutę įdarui. |
4
Done
|
Morengus dedame į orkaitę ir kepame bent pusantros valandos, kol visiškai išdžius. Paliekame atvėsti orkaitėje, kurios bent jau pirmąją valandą griežtai nedarinėjam. Jei atrodo, kad morengai pradeda ruduoti, pamažinam temperatūrą. Po valandos galima sukeisti skardas vietoje, bet, priklausomai nuo jūsų orkaitės, to gali ir neprireikti. Šį žingsnį idealu atlikti iš vakaro. |
5
Done
|
Pasiruošiame plikytą kremą: pieną supilame į prikaistuvį ir kaitiname, kol beveik užvirs. Beveik yra labai svarbus žodis, todėl pamatę garus, nuimam pieną nuo ugnies. |
6
Done
|
Tuo tarpu kitame inde sumaišome kiaušinių trynius, cukrų, krakmolą, druską ir vanilę. Mūsų tikslas: tiršta, bet vientisa masė. Į ją nuolat maišant po porą šaukštų pilame karštą pieną. Kai sunaudojame maždaug pusę pieno, kiaušinių-pieno masę pilame atgal į puodą su likusiu pienu ir gerai išmaišom. |
7
Done
|
Grąžinam nedidelę ugnį ir toliau nuolat maišom, kol masė užvirs ir ims tirštėti. Maišyti reikia be perstojo ir intensyviai. Kaitinam tol, kol kremas pasieks norimą tirštumą – tai gali trukti nuo minutės iki dešimties. Nuimame puodą nuo kaitros ir sudedam minkštą sviestą. |
8
Done
|
Kremą perdedame į švarų dubenį ir užklojame maistine plėvele taip, kad ji liestųsi prie kremo paviršiaus (taip vėstant išvengsime plutelės). Leidžiam visiškai atvėsti. |
9
Done
|
Smagioji dalis, daroma prieš valgant: ant lėkštės dedam morengo lizdelį, pripildom kremo, ant viršaus dedam pjaustyto mango, pasifloros ar kitų mėgstamų vaisių. Geriausia valgyti iškart, iš bėdos galima „sudėliotą“ desertą palaikyti valandėlę kitą, bet nerekomenduojama. |
10
Done
|
P.S. Tikėtina, kad kremo šiek tiek liks, priklausomai nuo to, kiek labai jis jums patinka. Šaldytuve jis pastovės iki savaitės ir gali būti naudojamas kitiems pyragams arba kaip atskiras desertas. O kad jau prakalbom apie pudingą – labai gali būti, kad šioje vietoje suveiktų ir tas iš pakelio. Žinoma, garsiai apie jo naudojimą geriau nesakyti, bet pasilengvinti sau gyvenimą kartais tikrai galima. |