0 0
Bulvių šimtalapis

Pasidalykite socialiniuose tinkluose:

Arba tiesiog nukopijuokite ir pasidalykite šiuo adresu

Ingredients

Adjust Servings:
1 kg bulvių
150 g sviesto
2 skiltelių česnako
poros šakelių čiobrelių
žiupsnio druskos

Bulvių šimtalapis

  • 1:10
  • Serves 10
  • Vidutinis

Ingredients

Directions

Dalytis

5G iššutina smegenis! Geitsas skiepais mus sučipuos!

Tokius obalsius girdime apie šiandienes technologijas. Tik nepagalvokite, kad čia kažkas naujo. Dalis visuomenės VISADA priešinasi naujovėms. Klausimas tik kuri kurioms. Ir kokiais mitais tas naujoves apipina.

Štai, pavyzdžiui, automobiliai, anuomet plačiau žinoti kaip velnio karietos, kuriose nuo greičio ogranizmai pabyra į šipulius. O telefonai garsėjo kaip tiesioginė elektrošoko grėsmė. Beje, labiau moterims. Net Guttenbergo presas ir pirmoji spausdinta knyga buvo baubas. Juk va, tuoj tuoj, pasklis netikri pranašai ir *fake* Biblijos.

O ar niekada nesusimąstėte, kaip gi savo veiklos Lietuvoje pradžioje sekėsi liaudies kulinarijos flagmanui bulvei? Ogi taip pat! Pasirodė ji mūsuose XVII a dvarų botanikos soduose, mat gausiai lapojo ir žiedai gražūs buvo. Tačiau į sodžių ir į burnas kelias toks lengvas nebuvo. Kadangi aukštuomenė Lietuvoje kėlė antrą Reformacijos bangą, tai ką tik paskutiniais Europos pagonimis buvusių valstiečių sąmonėje poniška bulvė piešė velnišką vaizdelį. Tai – požemio karalystės, šėtono išmislas, o ne valgis. Dar, beje, tikėta, kad valgant bulves šiltine užsikrėsi.

Taip tapome ir bene paskutiniai Europoje, bulves valgyt pradėję. Na, gal užtruko startuot, bet dabar tai jau ekspertai esam!

Vienas mano mėgiamiausių būdų – bulvių šimtalapis. Pirmą kartą jo paragavau „Džiaugsme“, o po kurio laiko nusprendžiau ir pats pasigaminti. Juolab, kad prisiminiau kastinį – puikų gastronominio paveldo artefaktą, šaunų bulvių palydovą.

Nėra paprastas būdas, tai kartais tiesiog paprasčiau nueit „Džiaugsman“ ir pasimėgaut. Na, bet jei labai jau norisi patiems, tai štai variantas.

Ingredients

Adjust Servings:
1 kg bulvių
150 g sviesto
2 skiltelių česnako
poros šakelių čiobrelių
žiupsnio druskos

Steps

1
Done

Prikaistuvyje išlydom sviestą, jame ant žemos kaitros pakepinam česnaką ir čiobrelius.

2
Done

Bulves supjaustome mandolina arba peiliu kuo plonesniais griežinėliais, nusausinam popieriniu rankšluosčiu ir sudedam dubenin.

3
Done

Kai sviestas pravėsta, per sietelį supilam ant bulvių griežinėlių ir gerai išmaišom. Padruskinam.

4
Done

Kepimo popierium išklojam indą ir susluoksniuojam bulves. Sudėję visas bulves, kepimo popieriumi uždengiame ir viršų.

5
Done

Kepam iki 190C įkaitusioje orkaitėje 40 minučių. Ištraukę iš orkaitės, prislegiame, pavyzdžiui, kita kepimo forma su vandeniu. Reikia gerai suslėgti šimtalapį, kad vėliau skrudinant nesubyrėtų. Paliekame prispaustą bent 5 valandoms, geriausia – pernakt.

6
Done

Šimtalapį supjaustome pailgais gabaliukais, apkepiname su sviestu, ant aukštos kaitros. Serviruojam kastinio šalia ir voilà!

previous
Hasselback bulvė
next
Nekeptas sūrio pyragas
previous
Hasselback bulvė
next
Nekeptas sūrio pyragas

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here